ДІЄТИЧНЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ВИРАЗЦІ ШЛУНКА І ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ


 При захворюваннях органів травлення дієтотерапія — пріоритетний метод лікування. Основні принципи харчування:
— фізіологічне повноцінне харчування за рахунок підбору продуктів певного складу;
— хімічне, механічне і термічне щадіння враженого органа, яке забезпечується особливостями кулінарної обробки їжі — відварюванням на воді або на парі;
— дотримання режиму харчування (5-6 разів у день). Вміст білків, жирів, вуглеводів повинен бути фізіологічне повноцінним: білків — 90-100 г (80% тваринних), жирів — 100 г (30% рос­линних), вуглеводів — 400-420 г, хлориду натрію — 10-12 г, вільної рідини -- 1,5 л. Режим харчування — 5-6 разів на день, перед сном рекомендується склянка молока або вершків.
СПОСОБИ ПРИГОТУВАННЯ ЇЖІ: варіння у воді, овочевому відварі та інших рідинах; варіння над парою, варіння з наступним обсмажуванням у духовці; припускання — для приготування продуктів ніжної консистенції, з великим вмістом вологи (овочі, риба).
НЕ РЕКОМЕНДУЮТЬСЯ: дуже гарячі (температура вище 57-62°С) і дуже холодні страви (нижче 15°С); страви, приготовані шляхом смаження і запікання з кірочкою; продукти, багаті грубою клітковиною (бобові, гриби, хліб із муки грубого помолу; житній і будь-який свіжий хліб; вироби із листового здобного тіста); продукти, багаті сполучною тканиною, — м'ясо, шкіра риби. Не рекомендується м'ясо, свіжі або перегріті харчові жири, кулінарний жир, маргарин: м'ясні, рибні, грибні бульйони і соуси; щі, окрошка, борщ, гострі і солоні закуски; квашені і мариновані овочі і плоди; закусочні м'ясні, рибні і овочеві консерви, особливо з томатною заливкою; всі смажені страви, копченості; кислі і не достатньо спілі фрукти і ягоди; кисломолочні продукти з підвищеною кислотністю, молочна сироватка; зварені натвердо яйця; кава, какао, прянощі.
Із овочів і ягід не рекомендуються: цибуля, часник, гриби, ріпа, редис, брюква, щавель, шпинат, хрін, квасоля, аґрус, смородина. Об­межують огірки, білокачанну капусту, перець.
Повністю виключають алкоголь.
РЕКОМЕНДУЮТЬСЯ:
• хліб і мучні вироби: хліб пшеничний із муки вищого і другого сортів (вчорашньої випічки або підсушений); сухий бісквіт, сухе печиво («Марія», «Шкільне»); 1 -2 рази в тиждень — нездобні, добре випечені булочки; печиво; пиріжки з яблуками, рибою, яйцями або джемом; ватрушки з сиром;
• супи: молочні супи із добре розварених круп (геркулес, манка, рис, гречка і ін.); слизисті супи із круп; супи на овочевому відварі з додаванням макаронів; молочні супи-пюре із овочів. Муку для супів підсушують без жиру, супи заправляють вершковим маслом, яєчно-молочною сумішшю, вершками;
• риба: вся річкова нежирна риба, крім червоної; морська тріска, морський окунь, сайра, сріблястий хек, риба-меч в відвареному вигляді або у вигляді парового суфле ( попередньо звільнити рибу від шкіри); парові котлети, кнедлі, фрикадельки, рибне пюре, рулети; за­ливна риба, чорна ікра;
• яйця: 2-3 м'які яйця в день, в вигляді парових омлетів; збиті білки;
• молоко і молочні продукти: незбиране молоко по 4-5 склянок у день (якщо після прийому молока появляється урчання, переливання, здуття, нестійкий рідкий стілець, то потрібно попробувати добавляти молоко в чай, кашу, готувати молочні супи, киселі, желе); некислий сир, розтертий з молоком і цукром; сирні страви: парові або запечені сирники, сирний пудинг, запіканка (парова, сирно-морквяна, сирно-круп'яна та ін); вершки;
• сири: нежирні, м'які, тільки свіжі;
• крупи: можна використовувати будь-які крупи, тільки пшоно необхідно пропустити через млинець для кави. Дуже корисні гречана і вівсяна крупи, оскільки вони багаті харчовими волокнами і вітамінами групи В, нормалізують травлення, є хорошим профілактичним засобом від закрепів, їх готують в вигляді молочних супів або розсипчастих каш з добавленням молока. Можна використовувати макарони;
• жири: вершкове несолене масло, в тому числі топлене; рафіно­вані рослинні олії — в страви;
• овочі: відварна картопля, морква, буряк, цвітна капуста, обмеже­но — зелений горошок; рання диня і кабачки; мілко нашинкований кріп — у страви; спілі некислі помідори;
• закуски: салат із відварних овочів, риби; заливна риба на овоче­вому відварі, ікра червона і чорна, іноді вимочений нежирний оселе­дець; негострий сир;
• фрукти: печені, свіжі протерті, свіжі цільні (без шкірки), м'які сорти яблук і груш; при переносимості - солодкий виноград (без шкірки і кісточок); джеми із слив, спілих і солодких ягід; соки із солодких ягід і фруктів;
• солодкі страви, солодощі: мармелад, зефір, пастила, сливова ка­рамель, варення, сніжки, сливовий крем, молочний кисіль, цукор, мед. При підвищеній секреції за півтора-дві години до їжі випити ложку меду з теплою водою.
У випадку вегетативних порушень (пітливість, серцебиття, печія, кисла відрижка, схильність до спазмів, гіперсекреція, болі, симптом «подразненого шлунка») необхідно обмежити вуглеводи до 150-200 г, в основному за рахунок легкозасвоюваних (мед, варення і т.д.) Рафінований цукор виключають повністю; для забезпечення необхідної енергоцінності раціону збільшити вміст білків тваринного походження (до 120 г);
• підливи: молочна підлива без пасерування муки, з додаванням коров'ячого масла або сметани; фруктові і молочно-фруктові підливи;
• спеції: в невеликій кількості зелень петрушки або кропу, лавровий лист, кориця, гвоздика, зелень, червоний солодкий перець, білий соус з додаванням сметани;
• напої: лужні мінеральні води без вуглекислоти, неміцний чай, особливо з молоком, слабка кава і какао з молоком, киселі, муси, желе із солодких плодів і соків; солодкі соки із фруктів і ягід, відвар шипшини, відвар висівок, дріжджовий напій. При виразковій хворобі з нормальною шлунковою секрецією доцільно пити свіжий капустяний сік по 200-250 мл 3-4 рази на день, перед їжею (протягом 1 -2 місяців).
Для забезпечення організму вітамінами, особливо в осінньо-весняний період, корисно вживати такі напої: вітамінний напій з шипшини, настій плодів шипшини, чай із плодів шипшини і ягід чорної смородини, чай із плодів шипшини і ізюму, чай із плодів шипшини і ягід горобини, дріжджовий напій, відвар пшеничних висівок.
Рецепти зборів лікарських рослин при даному захворюванні
Рецепт №1
квіти ромашки  10.0г
коріння кульбаби 10.0г
листя меліси 10.0 г
кора крушини 20.0 г (при закрепах)
Спосіб приготування: залити 1 склянкою кип'ятку 1 столову ложку збору лікарських рослин по рецепту, настоювати 30 хвилин, процідити.
Дозування: приймати за 30 хвилин до їжі 3 рази на день дозами 50-100 мл.
Рецепт №2
трава сушениці болотної 20.0 г
квіти ромашки 20.0 г
коріння аїру 20.0 г
коріння солодки 20.0 г
листя чорниці 30.0 г
шишки хмелю 10.0г
Спосіб приготування: залити 500 мл кип'ятку 1 столову ложку збору лікарських рослин по рецепту, кип'ятити 5 хвилин, настояти 2 години, процідити.
Дозування: приймати за 30 хвилин до їжі 3 рази на день дозами 50-100 мл.
Рецепт №3
трава шавлії 20.0 г
корінь живокосту 20.0г
корінь алтею 20.0г
насіння кмину 20.0г
трава м'яти 30.0г
трава чистотілу 10.0 г (при добрій переносимості)
Спосіб приготування: залити 500 мл кип'ятку 1 столову ложку збору лікарських рослин по рецепту, кип'ятити 5 хвилин, настояти 2 години, процідити.
Дозування: приймати за 30 хвилин до їжі 3 рази на день дозами 25-50 мл.
Дотримання раціонального харчування допоможе попередити загострення захворювання і значно покращити загальне самопочуття і працездатність.

Комментариев нет:

Отправить комментарий